Jau vēstīts, ka šonedēļ kādam Rīgas skolēnam nācies atstāt skolu un doties karantīnā, jo viņa mātei, kura sestdien atgriezusies no Itālijas. apstiprināta Covid-19 infekcija. Kaut gan Slimību profilakses un kontroles centrs minēja vienīgi, ka runa ir par kādu pilsētas centra skolu, bet nosaukumu neatklāja, kļuvis zināms, ka runa ir par Rīgas 49.vidusskolu.


Tas raisījis plašas sabiedrībā, daudziem paužot viedokli, ka šādā gadījumā skolu bijis jāslēdz. Kāpēc tas nav darīts?

Šādu, skolas direktora Imanta Medņa skaidrojumu par notikušo saņēmuši skolēnu vecāki:

"Skola ir saņēmusi lūgumu sniegt papildu informāciju par situāciju skolā saistībā ar koronavīrusa izraisītās infekcijas COVID-19 izplatīšanās novēršanu.

Informēju Jūs, ka skolā tiek veikti visi papildu pasākumi, kurus noteicis Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments (RD IKSD):

- ievērojam visus Slimību kontroles un profilakses centra (SPKC) ieteikumus, kas attiecināmi uz izglītības iestādēm;

- skolā izvietojām vizuālos materiālus par COVID-19 ierobežojošiem un profilaktiskajiem pasākumiem;

- skolotāji mudina skolēnus ievērot higiēnas noteikumus;

- skolotāji sadarbībā ar medicīnas māsu novērtē, vai skolēniem nav elpceļu infekcijām raksturīgo simptomu un sazinoties ar vecākiem, sūta šos skolēnus mājās;

- tiek organizēta intensīvāka telpu vēdināšana;

- ar dezinfekcijas līdzekļiem apstrādājam durvju rokturus, ūdens krānus, kāpņu lenterus, palodzes gaiteņos, datoru tastatūras.

- īpaši raugāmies, lai visas dienas garumā ēdnīcā un tualetēs pietiktu šķidro ziepju roku mazgāšanai.

Saistībā ar mūsu skolas skolēnu, kuram vakar noteikta 14 dienu karantīna, informēju, ka, balstoties uz situācijas vērtējumu, ko sniedza SPKC un RD IKSD,  skolai šobrīd nekādi speciāli pasākumi, izņemot tos, par kuriem jau minēju šajā vēstulē, NAV JĀVEIC."

Tikmēr portālā pietiek.com publicēta neoficiāla informācija, ka līdzīgs gadījums nupat noticis arī Aizkrauklē. Kāda ģimene devusies slēpot uz Itāliju un atgriezusies ar liktenīgo reisu 7.martā, būdama tajā pašā tūristu grupā, kur lielākā daļa saslimušo.

Otrdien pie ģimenes ieradusies neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde aizsargtērpos, savukārt trešdien šīs ģimenes bērns ieradies skolā un tur pavadījis visu dienu. Vēlāk izrādījies, ka abiem viņa vecākiem covid-19 analīzes bijušas pozitīvas.

"Tātad bērns trešdien mierīgi inficēja savus skolasbiedrus un skolotājus, jo vecāki bija tik lieli idioti, ka viņiem neienāca prātā, ka laikā, kamēr gaida analīžu rezultātus, visiem vajadzētu atrasties karantīnā," spriests publikācijā.

"Pašvaldība bailēs no infekcijas izplatīšanās apsvēra iespēju slēgt skolu, taču pašvaldība to nedrīkst darīt, jo oficiāli tā neko nezina un nedrīkst zināt par konkrētās ģimenes inficēšanos, līdz ar to nav tiesiska pamata slēgt skolu vai aizliegt slimo vecāku bērnam apmeklēt skolu. Kā saprotams, bezatbildīgo slēpotāju personu datu aizsardzība ir svarīgāka par līdzcilvēku veselību un dzīvību."