Aktualizējies jautājums par minimālās algas Latvijā celšanu.


Pašlaik minimālā alga ir 430 eiro, tomēr domas dalās, ko tieši vajadzētu celt.

Ko un cik grib celt?

Koalīcijā ir apspriesta minimālās algas paaugstināšana līdz 500 eiro. Šāds minimālās algas palielinājums ir viens no Jaunās konservatīvās partijas (JKP) priekšvēlēšanu solījumiem, par kuru nepildīšanu opozīcija bieži kaunina valdošo koalīciju. JKP solīja ieviest programmu "3x500", atbilstoši kurai minimālo algu paaugstinātu līdz 500 eiro mēnesī jau no šī gada, ieviestu neapliekamo minimumu algai līdz 500 eiro mēnesī un arī ar nodokli neapliekamo minimumu pensijai noteiktu 500 eiro mēnesī.

Attīstības komitejas sēdes vadītājs Ints Dālderis atklāja, ka sanāksmē uzklausīti Finanšu ministrijas scenāriji par minimālās algas celšanu līdz 470, 500 vai 550 eiro, reizē nekādi lēmumi šajā jautājumi vēl nav pieņemti.

Dālderis norādīja, ka attīstības komitejā lēmumus netiek pieņemti, jo lēmumu pieņemšana ir valdības ziņā.

Līdz ar to pašlaik šis jautājums ir izrunāts, lai tālāk to apspriestu politiskajos spēkos un septembrī par to spriestu valdībā, arī uzklausot sociālos partnerus.

Premjers citās domās

Kariņš vakar, otrdien, pēc valdības sēdes pauda viedokli, ka minimālās algas paaugstināšana būtu ieviešama līdz ar plašām izmaiņām nodokļu sistēmā no 2021.gada. Vērtējot koalīcijas nodokļu politikas attīstības komitejā konceptuāli iezīmēto atbalstu virzībai uz minimālās algas celšanu līdz 500 eiro no 2020.gada, Kariņš pauda piesardzību, jo viņa vadītais Ministru kabinets nodokļu izmaiņas apņēmies ieviest tikai vienreiz - sākot ar 2021.gadu.

"Patlaban ir pāragri apgalvot, ka lēmums būtu pieņemts. Turklāt, ja šobrīd kaut ko grozīsim, tad rīkosimies kā iepriekšējās valdība - tiks raustīti uzņēmēji, lai gan valdība vēl nebūs panākusi vispārīgu redzējumu par izmaiņām nodokļu sistēmā.''

''Es negribu, ka nodokļu sistēma tiktu raustīta jau 2020.gadā, pilnas izmaiņas jāievieš no 2021.gada," uzsvēra Kariņš.

Pēc premjera vārdiem, uz minimālās algas celšanu uzstājot viens valdības partneris, bet lēmums šajā jautājumā vēl neesot pieņemts un diskusijas turpinoties.

Kariņš uzskata, ka svarīgāk būtu celt ar nodokļiem neapliekamo algas minimumu, jo ar minimālās algas celšanu tiekot dzīta augšā algu inflācija, kas nav vēlams.

Ministru prezidents atgādināja savu nostāju, ka nodokļus viņš vēlētos mainīt tikai vienu reizi Saeimas sasaukuma laikā, attiecīgi viņš uzskata, ka labāk izmaiņas būtu ieviest ar 2021.gadu.