Miljardieris Bils Geitss saistībā ar Covid-19 uz mēles visbiežāk ir dažādu tā dēvēto sazvērestības teoriju piekritējiem. Iemesls: jau 2015.gadā Geitss brīdināja par jaunajam koronavīrusam līdzīga patogēna izraisītu krīzi, pieļaujot, ka nākotnes drauds varētu būt vīruss, kas izplatās pa gaisu. 


"Cilvēki, kuri būtu inficējušies ar šādu vīrusu, iespējams, justos pietiekami labi, lai varētu kāpt lidmašīnā, iet uz tirgu," slavenajā "TedTalk" runā pauda IT nozares milža "Microsoft" radītājs Geitss.

Savukārt nu viņš ieguldījis miljardus vairāku Covid-19 vakcīnu izstrādē un nebūt neslēpj savu interesi par vīrusu tēmu, un visai likumsakarīgi, ka viņa jaunā podkāsta, ko miljardieris veido kopā ar slaveno aktrisi un rakstnieci Rašīdu Džonsu, (kura, starp citu, savulaik atklājusi, ka viņas dzimtas saknes meklējamas Latvijāpirmā epizode bijusi veltīta tieši Covid-19 tēmai un jautājumam par to, kā pasaule dzīvos "pēc tam".

Pārrunāt pasaules izaicinājumus saistībā ar jauno koronavīrusu Geitss un Džonsa savā pirmajā raidījumā bija aicinājuši ASV galveno infektologu (gluži kā mūsu Uga Dumpis!), ārstu Entoniju Fauči, kuru ne visai labprāt pandēmijas laikā klausījis ASV prezidents Donalds Tramps.

Pats Geitss, kaut arī vairākkārt norāda uz gaismu tuneļa galā un pozitīvām tendncēm, prognozē arī visai drūmu nākotni - kas sagaida pasauli pēc Covid-19 uzveikšanas.

Geitss uzskata, ka cilvēci gaida vēl viena pandēmija, un, labākajā gadījumā tas notiks jau pēc 20 gadiem, bet esot jāņem vērā pieņēmums, ka tas var notikt arī jau pēc trim gadiem.

Viņš gan ir pārliecināts, ka jaunā globālā epidēmija nebūšot tik postoša kā tagadējā, jo "mēs vingrināsimies", un valstis sāks veikt pretepidēmijas mācības - līdzīgas militārai apmācībai. Tāpat tiks attīstītas infekcijas testēšanas iespējas.

"Mēs nebūsim tik stulbi otrreiz," saka Geitss.

Pēc pašreizējās koronavīrusa pandēmijas cilvēku dzīve, pēc miljardiera domām, nopietni mainīsies. Viņš to salīdzina ar to, kā pēc Otrā pasaules kara sievietēm nācās iziet darbā, un lielākā daļa no viņām savu darba dzīvi tā arī turpināja.

Geitss arī ir pārliecināts, ka turpmāk cilvēki daudz mazāk apmeklēs savas darba vietas, birojus.

"Jūs varat pat dalīt ofisus ar kompāniju, kuras darbinieki nāk citās dienās," paziņoja miljardieris.

Pēc viņa domām, līdz 30% darbinieku, visticamāk, tā arī turpinās strādāt attālināti, kas neapšaubāmi ir izdevīgi darba devējam. Viņš atzīmēja, ka arī kompānija "Microsoft" daļai darbinieku ir atļāvusi strādāt pilnībā attālināti, bet ar algas samazināšanu.

Pilsētu centrālajās daļās, pārliecināts Geitss, samazināsies restorānu un izklaides vietu skaits, toties šīs iestādes uzplauks guļamrajonos, kas cilvēkiem būs izdevīgi- viņiem nebūs jātērē daudz naudas, cenšoties pirkt nekustamos īpašumus pēc iespējas tuvāk pilsētas centram.

Samazinātu biroja darbinieku skaitam, uz ceļiem var kļūt mazāk automašīnu, bet jaunā realitāte būs cilvēku atsvešināšanās pat guļamrajonos: Geitss domā, ka nopratināt draugus, pirms ielaist viņus savā mājā, būs normāla uzvedība.

"Ko jūs darījāt pēdējās divpadsmit dienās?" - kā piemēru viņš minēja tipisku nākotnes jautājumu.

Par katastrofu Geitss uzskata attālināto mācīšanos, īpaši jaunākajiem skolas bērniem. Viņš ir pārliecināts, ka skolēniem jāatgriežas solos, bet kontaktu samazināšanai starp cilvēkiem labāk jāslēdz bāri un restorāni, nevis izglītības iestādes.