Aizvien biezāki mākoņi savilkušies pār atstādināto "Latvijas Dzelzceļa" valdes priekšsēdētāju Edvīnu Bērziņu.


"Londonas tiesas dokumenti, kas liek uzdot jautājumu vai LDz šefs E. Bērziņš nav piedalījies 5 milj. EUR izpumpēšanas un dokumentu viltošanas shēmā no Latvijas Kuģniecības meitas Latmar. Kā pēc šī varēja dabūt amatu LDz un pielaidi, man nav skaidrs," mikroblogošanas vietnē Twitter raksta Jānis Eglītis, publicējot arī pašu dokumentu.

Vienlaikus svētdien kārtējie pārmetumi "LDz" izskanēja arī Latvijas Televīzijas raidījumā "De facto": "Latvijas dzelzceļš" sevis reklamēšanai caur sportu pusotra gada laikā tērējis vairāk nekā miljonu eiro.

Koncerns "Latvijas dzelzceļš" pērn un šogad slēdzis virkni reklāmas līgumu ar dažādiem medijiem par koncerna reklamēšanu un tam svarīgas informācijas izvietošanu. Bet no vairāk nekā divu miljonu eiro lielā reklāmas budžeta šajā laika periodā vismaz miljons eiro varētu būt aizgājis sevi reklamējot caur sportu.

Šie līgumi nav publiski un par to, ka tajā vai citā sportistā vai komandā ieguldīta valsts uzņēmumu nauda, vai nojaust tikai pēc uzņēmumu reklāmas uz sporta krekliem, plakātiem, mašīnas vai motocikla, vēsta raidījums.

Jau ziņots, ka 7.maijā, Linkaits izteica neuzticību "Latvijas dzelzceļa" valdes priekšsēdētājam Edvīnam Bērziņam, valdes loceklim Aivaram Strakšam un valdes loceklim Ainim Stūrmanim, un rosinās uzņēmuma padomi viņus atstādināt no amata. "Latvijas dzelzceļa" valdē strādā arī Ēriks Šmuksts.

Ministrs informēja, ka galvenie pārmetumi saistīti ar iespējamu konkurences kropļošanu, kas draud ar smagām sekām gan "Latvijas dzelzceļam", gan Latvijas valstij. Ministra rīcībā nonākusi informācija arī par iespējami koruptīviem darījumiem, attiecīgo informāciju nododot izmeklēšanai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB). Tāpat konstatēti vairāki finansiāli apjomīgi saimnieciskie darījumi, tostarp mārketinga un reklāmas līgumi vairāku miljonu eiro vērtībā, kas liek domāt, ka valde nav rīkojusies kā krietns un rūpīgs saimnieks.