Bijušajam oligarham Andrim Šķēlem tomēr var neizdoties bez īpašām pūlēm tikt pie garantētas vairāku simtu miljonu eiro peļņas nākamās divas desmitgades pēc kārtas, jo Konkurences padomes uzmanības lokā nonācis vērienīgais Rīgas atkritumu apsaimniekošanas iepirkums, kas paredz visu galvaspilsētas atkritumu saimniecību uz 20 gadiem nodot vienas apsaimniekotāja rīcībā 680 miljonu eiro vērtībā.


Rīgas pašvaldības uzņēmuma Getliņi EKO paklusām organizētais līdz šim lielākais publiskās-privātas partnerības konkurss, paredz, ka atkritumu izvešana nākamos 20 gadus galvaspilsētā būs monopolizēta.

Jau vēstīts, ka atkritumu poligona Getliņi apsaimniekotājs SIA Getliņi EKO ir noslēdzis 686,3 miljonu eiro vērtā Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas publiskās-privātās partnerības procedūru un par konkursa uzvarētāju atzinis CREB Rīga, kurš neoficiāli saistīts ar Šķēli.

Šajā pilnsabiedrībā apvienojušās SIA Clean R un SIA Eco Baltia vide. Konkurences padome jau iepriekš solīja – tiklīdz tiks noslēgts līgums, tas nonāks konkurences uzrauga uzmanības lokā. Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama norādījusi, ka tā būs ļoti dārga un ekskluzīva sistēma, kuru varēs nodrošināt vairāki dalībnieki apvienojoties, bet, visticamāk, pēc 20 gadiem konkurence būs beigusies, jaunie dalībnieki neienāks.

“Tā ir konkurences noslēgšana uz ļoti ilgu periodu,” izteikusies Ābrama.

Tādēļ konkurences uzraugs šo darījumu vērtēs.

Zīmīgi, ka konkursa nolikums bija uzrakstīts tā, ka tajā varēja piedalīties tikai ierobežots skaits komersantu, līdz ar to par iepirkumu, kas ir vērienīgāks par pasažieru vilcienu iegādes konkursu, cīnījās tikai divi pretendenti, kuru īpašnieku struktūra aizved pie bijušā oligarha Šķēles.

Konkurenti uz Rīgas atkritumu savākšanas monopolu – Clean R un Pilsētvides serviss – savulaik atradās vienā koncernā, līdz Konkurences padome lika biznesu sadalīt. Par kopīgo vēsturi joprojām atgādina Clean R autobāze, kur uz atkritumu savācējiem redzamas konkurentu bijušā nosaukuma Vides pakalpojumu grupa emblēmas. Konkurences sargi liks lietā līdz šim vēl neizmantotu rīku – lai gan divas atkritumu kompānijas apvienojušās pilnsabiedrībā tikai konkrētam iepirkumam, šis gadījums tiks pārbaudīts kā tipiska uzņēmēju apvienošanās situācija.